SÜLT PARADICSOM
CSODÁS, TEPSIBEN SÜLT ÉTEL KÁROMKODÓS ELŐKÉSZÜLETTEL - DE MEGÉRI!
Az egyik kedvenc nyári-őszi ételem a sült paradicsom. A keresztanyám adta a receptet, később mindenkinek meglett a saját változata. Az enyémben a fokhagyma sült, a bazsalikom nyers és van benne sajt is, sonka is. (Csak sajttal is isteni.)
Nyári délutánokon vagy kora ősszel, este jó enni kertben, hófehér abroszos asztalnál, ropogós héjú kenyérrel.
Ennek az ételnek lelke van és csak úgy ajándékoz meg csodás, összetett ízével, ha rendesen elvégzed a feladatot, ami vele jár.
TIPP: Házi sajt, mozzarella, edami, gouda, trappista akár vegyesen is mehet bele. Bazsalikomból és fokhagymából legjobb a friss!
![]() |
![]() |
![]() |
HOZZÁVALÓK:
1,5 kg lédús paradicsom
1-2 ek olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
25 dkg sonkaszelet
25 dkg szeletelt sajt
bazsalikom
só
ropogós héjú kenyér
ELKÉSZÍTÉS:
1. Egy tepsibe önts olívaolajat, és reszeld bele a fokhagymagerezdeket, oszlasd el, amennyire lehet.
2. Vágd a paradicsomokat félbe, majd fél centis szeletekre, hagyd a szeleteket együtt.
3. Tolj egy kést a szeletek alá, így rakd a tepsibe lazán egymás mellé félgömbökként a paradicsomszeleteket. (A félgömbök közt legyen 1-2 cm hely, kép lejjebb lesz!)
4. A sonkaszeleteket vágd kb. 3x3 cm-es négyzetekre.
5. A sajtszeleteket vágd kb. 3x3 cm-es négyzetekre.
6. A paradicsomszeletek közé kés segítségével rakj be 1-1 sonkanégyzetet.
7. Utána sajtdarabokat is helyezz a paradicsomszeletek közé, a sonkaszeletek mellé. A sorrend fontos, a sajtot a végén könnyebb becsúsztatni a sonkák mellé a merevsége miatt. Itt fogsz káromkodni, ha nem lazán raktad be a paradicsomokat a tepsibe az elején.
8. Sózd meg.
9. Süsd kb. 170 fokon addig, amíg a paradicsom megsül, a sajt megpirul.
10. A végén tépj rá friss bazsalikomleveleket.
11. Friss kenyérrel tálald!
A 4-5 cm-es paradicsomokkal legjobb dolgozni.
Legalább ennyire lazán helyezd el a félgömböket!
Így helyezd a paradicsomszeletek közé a sonkát és a sajtot.
És ilyen, amikor megsült.
TETSZETT A RECEPT? OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL: