GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
Mi fér a kis méretű kenyérzsákba?
1 db félkilós kenyér. A kis kenyérzsák mérete: 27x38 cm.
Mi fér a nagy méretű kenyérzsákba?
1 db egykilós kenyér. A nagy kenyérzsák mérete: 35x46 cm.
Mi a különbség a len és a pamut zsákok között?
A pamutzsákok külső rétege 100% pamutból szövött, a fogása sima, a textil szövése sűrű. Jó választás, ha szárazabb a lakásod (páratartalma 10-40%). Jó választás, ha boltban vásárolsz élesztős, fehér vagy félbarna kenyeret.
Itt találod pamut külsejű kenyérzsákjainkat: pamut külsejű zsákok.
-A lenvászon zsákok külső rétege 100% lenből szőtt, vastagabb szálú, kissé lazább szövésű textilek, jobban szellőznek. Jó választás, ha nedvesebb a lakásod (páratartalma 60% feletti). Jó választás, ha kézműves pékségben vásárolsz kenyeret, ha kovásszal készül a kenyered, vagy ha otthon sütöd.
Itt találod a len külsejű kenyérzsákokat: lenvászon zsákok
További segítség választáshoz:
Mivel van bélelve?
-Egy speciális, porózus, "lélegző" textillel, ami optimális szellőzést biztosít. Megtartja a kenyér nedvességtartalmát, de annyi levegőt beenged, hogy penész ne tudjon rajta keletkezni.
- élelmiszerbiztos, vagyis nem kerül méreganyag a kenyérbe
- laboratóriumban bevizsgált
- porózus rétege optimális szellőzést biztosít
- OEKO-TEX STANDARD 100 minősítésű
- BPA mentes
Tényleg bent tartja a nedvességet?
-Igen. A bélelt zsákban tárolt kenyér jóval több ideig marad puha, mint béleletlen zsákban, kenyértároló dobozban vagy papírzacskóban tárolva. A vágási felület alig száradt reggelről estére.
A műanyag zacskós tároláshoz viszonyítva: a kenyered nem lesz olyan puha, mint zacskóban. Ezt a „puhaságot” az okozza, hogy a kenyér befülled, ami nem jó, nem egészséges. A kenyérzsákban tárolt kenyér másképpen marad friss. A héja nem nedvesedik át, a kenyér nem lesz szivacsos.
Tényleg nem fog penészedni a kenyerem?
Nem. Tesztelésünk során 10 napig figyeltük meg, penészes lesz-e a kenyér. A 10 nap alatt semmilyen penészedést és ahhoz hasonló jelenséget nem tapasztaltunk egyik zsákunknál sem.
A tesztelést átlagos páratartalmú helyiségben végeztük.
Ha a helyiség, ahol tárolnád, nedves, esetleg penészes, vagy korábban penészedett, ha a kenyeret melegen rakod a zsákba, akkor fordulhat elő, hogy penészes lesz benne.
Milyen pékáruhoz használhatom?
Kenyérhez, kalácshoz, legyen az bolti vagy otthon sütött, élesztős vagy kovászos.
Milyen pékáruhoz nem jó?
-Szeletelt kenyér, tartós kenyér, ezek tartósságát a kevesebb nedvességtartalom biztosítja, tehát alapból szárazabbak. Nem véletlenül árusítják műanyag zacskóban.
-A kisebb méretű péksütikhez, pl. kiflihez, zsömléhez sem igazán ajánljuk. Tárolhatod benne, de hamarabb ki fog száradni, mint a nagyobb tömegű péktermékek, mert kicsik. A jó minőségű, vagy otthon sütött kis méretű pékáruk kevésbé száradnak ki, de a bolti, sok esetben nagyon morzsás, "felfújt" zsemlék, kiflik bármiben kiszáradnak pár óra alatt.
Jobb, mint a műanyagzacskóban tárolás?
Jobb. Egészségesen tarthatod a kenyeredet.
-A műanyag zacskóban a kenyér egyből elkezd befülledni a kenyér párolgása miatt. A párás zacskóban a kenyér szivacsossá válhat, megsavanyodhat, és pár nap alatt megpenészedik a kenyered, akkor is ha a zacskóból legalább egyszer kiveszed naponta.
Ki lehet mosni a kenyértárolót?
Igen. Mosási tesztek alapján javaslataink:
-a kézi mosás vagy kímélő gépi program javasolt legfeljebb 30 fokon,
-illatos mosószer nem javasolt.
Ami tilos:
-Ne mosd ki 30 foknál melegebb vízben! A bélés textil ettől tönkremehet - erre az esetre a garancia nem vonatkozik, kérlek, ezt vedd figyelembe!
-Ne használj öblítőt! Az öblítő szintén tönkreteszi a bélést.
-Ne fehérítsd! Tönkreteszi a bélést.
-Ne szárítsd szárítógépben! Ez tönkreteszi a bélést, nem fog "lélegezni" az anyag.
-Ne szárítsd fűtőtesten! Legjobb fektetve szárítani szoba hőmérsékleten.
Ki lehet vasalni?
Csak a külső vászon részt. Ehhez a zsákból a bélést ki kell húzni.
A bélést tilos vasalni, összeolvad akkor is, ha a külső textilen át vasalod. Húzd ki, vigyázz, hogy ne érjen hozzá a vasaló, a külső részt ki tudod vasalni. A minta vízbázisú, így vasalható az is.
Hogyan használjam?
Rakd bele a kenyeret és kösd be a pamutszalaggal. A kenyeret „csupaszon” rakd be, ne tekerd semmibe előtte.
Érdemes konyhapulton tartani.
Hogyan kezeljem két mosás között a kenyérzsákot?
-Néha fordítsd ki, töröld át vizes ronggyal belül, és hagyd megszáradni.
-Húzd ki a bélést, és szellőztesd néha.
Mire figyeljek még?
-Ne rakd bele a kenyeret melegen!
-Ne szárítsd fűtőtesten!
Mikor ne vegyek kenyeres zsákot?
- Ha nem eszel kenyeret.
- Ha szeletelt kenyeret.
- Ha "tartós kenyeret" eszel.
- Ha csak zsemlét, kiflit, kis pékárut eszel.
Kifli, zsemle tárolására jó a kenyértartó zsák?
Nem javasoljuk, főleg a bolti, puffasztott, vizes zsemlékre. Kisebbek, de nagy a felületük, zsák nélkül is könnyebben száradnak, mint egy nagyobb tömegű pékáru.
ÖSSZEFOGLALVA:
A zsák mindennapi használatra, 3-7 napos tárolásra jó, nem hosszú távúra. Hosszú távra inkább a fagyasztást javasoljuk.
Átlagos lakáskörülményekhez (ez alatt az 50-60 százalékos páratartalmat értjük, ami nem túl száraz, nem túl nedves levegőt jelent) bármelyiket választhatod.
Ha inkább szárazabb levegőjű a lakásod, vagy jellemzően élesztős, bolti kenyereket veszel, számodra jobb a pamut külsejű zsákunk.
Ha nagyon száraz a lakásod levegője (jellemzően a panellakásoké ilyen), akkor nem javasoljuk a kenyérzsákunk megvételét. Extrém körülmények közt nem teljesít úgy, mint a javasolt, átlagos páratartalmon, a kenyér hamar ki fog száradni. (Ugyan egészségesebb a levegő a kenyérnek a zsákunkban, de nem marad sokáig puha, ezt kérlek, vedd figyelembe!)
Ha kovászos kenyeret veszel/sütsz, vagy inkább nedvesebb lakásban élsz, akkor neked jobb a lazább szövésű lenvászon zsákunk (szürke-fehérként van az áruházban), hisz a külső jobban szellőzik.