Barion Pixel

 

KÉRLEK, HAGYD JÓVÁ A SÜTIKET A SÜTIKKEL KAPCSOLATOS IRÁNYELV ÉRTELMÉBEN! KÖSZÖNÖM!

Menü

KENYÉRTÁROLÁSI KISOKOS


 

HOGYAN MARADJON MINDIG FRISS ÉS PENÉSZMENTES A KENYERED? TE IS KIPRÓBÁLTÁL LEGALÁBB TÍZFÉLE TÁROLÁSI MÓDOT MÁR?

 

Ahány ház, annyi kenyértárolási szokás, melyeket hol anyáink hagyományoztak ránk, hol ellestük valahonnan, hol pedig saját magunk alakítottuk ki. Végeztünk egy kis piackutatást: megkérdeztük vásárlóinkat, azt a sok-sok embert, akivel találkoztunk a vásárok során és a piacon, hogy ők hogyan és miben tárolják a kenyeret. Ez alapján összegyűjtöttük az uralkodó, bevált – de korántsem biztos, hogy jó és gazdaságos – szokásokat és egyúttal megoldást is hoztunk a kenyértárolás örök kérdésére.
 

DOBOZOK ÉS TÁROLÓK
 

Vannak nagyon mutatós fadobozok, melyek akár konyhánk díszei is lehetnek (főleg Bread Pitt felirattal) – viszont a zárás módjától függően ezekben meglehetősen gyorsan kiszárad a kenyér. A fa szellőzik, ami jó, viszont a kenyér számára akár túlságosan is cúgos lehet ez a hely, és azt veszed észre, hogy kenyered már a második napon kellemetlenül aszott.

 

 

A más típusú, zárható és fedeles dobozok szintén jól tudnak kinézni, rusztikus vagy épp modern konyhádhoz is szépen illenek, sok esetben viszont épphogy hermetikusan kizárják a levegőt, ami pedig penészedéshez vezethet, és megint ott tartunk, hogy idő előtt ki kell dobni a veknit.

 

TASAKOK ÉS ZACSKÓK
 

Nagy karriert futott be mostanában a méhviaszos tasak, mint környezettudatos alternatíva az alufóliára vagy a celofán szendvics-csomagolásra. Erre kiválóan meg is felel – alkalmilag. A többnapos kenyértárolásra megfelelő, és mindemellett több éven át igénybe vehető kenyértárolók versenyében viszont kevésbé eredményes a méhviaszos tasak. Nem hosszú életű, a viaszos réteg miatt nem mosható, élettartama maximum 1-2 év, a viasz nem szellőzik és a kenyér befülled. 

 

 

Sokan nem is törik a fejüket a kenyértároláson – egyszerűen benne hagyják a nejlonzacskóban, amiben megvették. Ha te is így teszel, eljött az ideje a változásnak: a bezacskózott, légmentesen elzárt kenyéren a harmadik napon már nagy eséllyel szemmel még nem látható penész van.

papírtasak hasonló kategória. Gyakorlatilag arra jó, hogy hazahozd benne a kenyeret – ami persze máris sok fokozattal jobb, mint nejlonzacskót használni, de a nagy tárolási versenyben a papír csúnyán elbukik. A sziklává keményedett kenyerek, amikkel már embert is lehet ölni, kivétel nélkül mindig a papírtasakokból kerülnek elő.
 


 

Klasszikus módszer a konyharuhába tekerés: hosszú távon ez sem megoldás, a kiszáradás – ha nem is olyan hamar, mint az előző példában – de gyorsan utoléri a kenyered. Ha magas páratartalmú helyen laksz, akkor a konyharuha magába szívja és a kenyérnek is átadja a nedvességet, amitől kellemetlenül szivacsossá válik. Ugyanez igaz a béleletlen vászon- vagy lenzsákokra is.

Van, aki a hűtőre, sőt, a mélyhűtőre esküszik: példás módszer, hiszen az élelmiszerpazarlás ellen teszünk azzal, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű kenyeret szerzünk be vagy sütünk meg. Tökéletes azonban sajnos így sem lesz a kenyér. Visszaolvasztva, visszamelegítve pont azt a kívül ropogós – belül puha állagot veszíti el, ami a legjobb benne.

  

AMEGOLDÁS: A KENYÉRTARTÓ ZSÁK!

És miután ilyen hosszasan beszéltünk arról, hogy mit NE, már igencsak itt van az ideje, hogy elmondjuk, mit IGEN: bélelt kenyérzsákot minden kenyérnek!

A bélelt kenyértartó zsák egyszerre ad választ a kiszáradás és a befülledés problémájára: egyiket sem hagyja, hiszen ezek a lenvászon vagy pamut zsákok kétrétegűek, a belső réteg kiválóan szabályozza a szellőzést és optimális levegőzést biztosít a pékárunak tárolás közben.
 

 

A bélés egy speciális „lélegző” anyag: élelmiszerbiztos, vagyis maximálisan méreganyag-mentes, semmi nincs benne, ami átkerülhetne belőle a kenyérbe. Laboratóriumban bevizsgált, OEKO-TEX STANDARD 100 minősítésű és BPA mentes. A kenyérzsák bekötött állapotban, a dupla textilen keresztül épp annyira tud szellőzni, hogy a kenyér a nedvességét megtartsa, de ne tudjon bepállani, így nem sok esély marad a penészgombák kialakulásának és a kenyér még egy héten túl is friss, kívül ropogós, belül puha marad. Ezt a saját tesztjeink és sok ezer elégedett vásárlónk is alátámasztja.

A külső 100% lenvászon vagy pamutvászon réteget többféle kézzel nyomtatott mintával adjuk neked, vagy ha épp a letisztult, natúr színeket szereted, a Puritán kollekcióból is válogathatsz.
 

 

És mire jó még a kenyérzsák? Kapcsolaterősítésre! Egy kedves pár vásárlónk évtizedes háztartási – és házastársi – vitáját oldotta meg a kenyérzsákunk megvétele. Azóta nem kérdés, hogy miben tárolják a kenyeret.


képek: unsplash, pexels, heima.uk


HASZNOS VOLT A CIKK? OSZD MEG ISMERŐSEIDDEL: